Svenska Spel anmäls – av hemlös

Svenska Spel är i blåsväder igen, men denna gång handlar det inte om att någon kritiserar deras monopol eller att de inte är tillräckligt bra på att förebygga spelmissbruk – nej, det är nämligen en hemlös man som kritiserar Svenska Spel för diskriminering på grund av spelbolagets krav om spelkort för att ha chans att spela hos dem.

Spelombud ATG Svenska spelSvenska Spel, ägare av svenska spelmonopolet och tillika ägare av alla utställda Jack Vegas maskiner som nyligen anklagats för att bli uppställda i utsatta områden vilket skapar spelmissbruk, är nu i blåsväder av helt motsatt anledning. Nu är det nämligen en hemlös man som stämmer spelbolaget hos Diskrimineringsombudsmannen för att man sedan två år tillbaka i tiden måste vara registrerad spelare för att kunna spela på Vegasmaskinerna eller tippa på Lotto och för att spela på alla andra a deras spel. Varför detta skulle vara diskriminering är för att man måste vara folkbokförd för att ens kunna registrera sig och det menar den hemlöse mannen är att ta bort hans och övriga hemlösas chans att kamma hem deras drömvinst. Svenska Spel å andra sidan anser sig inte gjort något fel och kommer inte att ändra sina registreringsegler meddelar deras presskommunikatör till Expressen. Han menar istället att det visst finns möjlighet för hemlösa att bokföra sig på vissa adresser, och att man från spelbolagets sida inte anser att folkbokföringskravet för registrering av spelkort skulle vara grund för diskriminering.

Varför just folkbokföring?

Anledningen till att man använder sig av folkbokföringsregistret för att skapa spelkonto hos Svenska Spel har att göra med att man vill säkerställa att personen som registrerar sig verkligen är den person man utger sig för att vara. Detta kontrollerar man nämligen genom att dubbelkolla folkbokföringsadressen mot sparregistret, vilket är Statens personadressregister. Dock har man även tidigare stött på kritik för folkbokföringskravet. När man införde detta år 2014 var det till exempel utlandssvenskar som reagerade. Detta eftersom att det finns en stor grupp människor som kanske är folkbokförda i utlandet men som ändå spenderar månader i Sverige och som de flesta vet kan en person inte vara folkbokförd i två länder samtidigt – vilket gjorde att dessa inte heller kunnat skaffa sig spelkort. Hur den hemlöse mannens klagan hos Diskrimineringsombudsmannen kommer sluta återstår ännu att se, men som läget är nu kommer Svenska Spel alltså inte överväga en förändring av sina regler.