Spelautomater lättast att bryta beroende från

Att spel om pengar är beroendeframkallande och kan leda till spelmissbruk är klarlagt sedan länge, men vissa spel är mer beroendeframkallande än vad andra är – spelautomater räknas till exempel som de spel man har lättast att fastna för, men det är också spelautomaterna som man har enklast att sluta spela på.

Videon som visar en spelautomat på nätet och hur reklamen för en sådan kan se ut.

På sidan https://spelautomaterpånätet.se/ listas de senaste onlinecasinona som erbjuder spel på spelautomater på nätet, men visste du att detta spel tillhör de mest beroendeframkallande spelen om pengar du kan välja? I en undersökning som gjorts har det visats att spelautomater toppar bland vilka spel det är enklast att fastna för som spelare, men en positiv sak med det är att denna spelform också är den enklaste att sluta med. Enligt Per Binde som är spelforskare vid Göteborgs Universitet och en av huvudförfattarna till studien som gjorts är just spelautomater triviala spel som är lättast att dras med i och därför lika lätta att ta sig ur rent krasst. Däremot är spel såsom att betta på hästar svårare att komma ur då denna typ av spel kan vara en så står del utav ens liv. Vad man även hittat i studien är att spelmissbruk ofta är länkat till andra typer av missbruk såsom alkoholproblem. Har man spelproblem kan man ganska snabbt även se tecken på att det är en hög sannolikhet att personen har andra beroenden också, kort förklarat.

Spelautomater placeras ut systematiskt av staten

Något som uppmärksammats på senaste tid är hur det finns fler fysiska spelautomater i fattiga områden i landet än vad det gör i välbärgade områden, vilket man sett genom en kartläggning av vart statliga Svenska Spel ställt ut sina maskiner Vegas. Det är något som Sveriges Radio rapporterar och skriver om hur man tydligt kan se hur just Svenska Spels spelautomater Vegas placeras systematiskt ut i socioekonomiskt utsatta områden, vilket är något som upprör.