Människa vs. maskin i poker

pexels-photo-279009Tekniken går sannerligen framåt. Inte minst inom spelvärlden. Nu finns det datorprogram som kan bluffa i poker, och till och med slå proffs i spelet. Libratus och Deepstack är två program som visat sig bättre på poker än vad som tidigare varit möjligt.

Poker är hetare än någonsin, till och med bland AI-tekniken. De nya datorprogrammen Libratus och Deepstack har på varsitt håll slagit proffesionella pokerspelare i spelet Texas Hold’em. Om du är sugen på att spela poker online, testa Loco at Poker Loco.

Program som kan spela poker med allmänmänskligt beslutsfattande

Deepstack och Libratus är datorprogram som är uppbyggda av så kallas AI, artificiell intelligens. Det har funnits ett tag, men först nu har man lyckats interagera AI med mänskligt beslutsfattande i spel. Utmaningen med poker är att spelarna inte har tillgång till samma information, och nu har man lyckats automatisera något så komplicerat som poker, skriver Sveriges Radio i en artikel. Detta skulle kunna innebära att man kan komma att automatisera andra komplicerade processer i framtiden, såsom beslut om ekonomisk investering kanske.

”Poker innebär en mycket större utmaning, eftersom maskinen måste fatta extremt komplicerade beslut baserade på ofullständiga beslutsunderlag och även hantera bluffar, långsamma spel och andra tricks”, säger Tuomas Sandholm till ComputerSweden.

Vann mot bästa pokerspelarna

Dessa program har nyligen fått spela mot professionella pokerspelare, där programmet Deepstack till exempel kan beräkna vilka scenarier som är mest troliga och vilka kort som därav är bäst att behålla. Libratus besegrade fyra av världens bästa pokerspelare, skriver Dagens Nyheter i en artikel. Och därmed finns det inga spel kvar där människan är överlägsen maskinen.