Välkommen till B-Martins sajt

Här kan du läsa om vad som händer i spelvärlden, och också hitta tips som hjälper dig på vägen mot de riktigt stora vinsterna.

Kontakt

Spel i Sverige

Att spela om pengar är mycket populärt i Sverige, och det finns stora valmöjligheter. Spelen kan ägas av staten, av ideella aktörer, eller av privata företag.

Svenskar har länge varit glada i spel om pengar, inte minst på olika typer av sportevenemang. Det var detta som gjorde att bolaget Tipstjänst fick tillstånd att arrangera spel om pengar på fotbollsmatcher, och Tipstjänst blev senare Svenska spel. Det är oftast Svenska spel som avses när man talar om det svenska spelmonopolet, men det finns även andra bolag som omfattas av detta monopol, och som har tillstånd från myndigheterna att arrangera spel.

ATG känner de flesta till, men det är inte lika många som vet att det står för AB Trav & Galopp, och att det är ett bolag som ägs av travsportens samverkansorgan. Som namnet antyder är det ett aktiebolag som äga gemensamt av Svensk travsport och Svensk galopp. Eftersom ATG har tillstånd från staten att bedriva spel om pengar tillsätter staten hälften av medlemmarna i styrelsen. ATG är det enda bolag som får arrangera spel på trav och galopp i Sverige. Det finns även flera föreningar som har tillstånd att arrangera lotterier i Sverige. Dessa kontrolleras av Lotteriinspektionen.

Var spelas det mest?Boden-travet

Man skulle kunna tro att de svenskar som lägger mest pengar på spel bor i Stockholm, eftersom det är i huvudstadsregionen som den ekonomiska makten är samlad. Men faktum är att Stockholms län kommer trea från slutet när man rangordnar länen i riket efter hur mycket invånarna lägger på spel. I topp hamnar Norrbottens län, där invånarna i snitt spelar för 1818 per peson och år. Längst ned i botten hamnar ett annat av botten-länen, nämligen Västerbotten. Även om de två länen påminner om varandra på många sätt så är det stor skillnad i spelande: det skiljer i snitt 550 kronor per person och år. Kanske beror skillnaden på att det frireligiösa arvet är starkare i Västerbotten, och att det finns flera studenter där. Det är en teori som funnits länge, skriver Idrottens affärer. Att Västerbotten ligger i botten och Norrbotten ligger i topp är nämligen en etablerad sanning, som har gällt länge.  Redan 2008 kunde man läsa följande hos P4 Norrbotten:

– Jag har jobbat här sedan 1988 och det har i princip sett likadant ut sedan dess. Jag har inga vetenskapliga fakta, men min högst personliga teori är att det har med befolkningsstruktur att göra. I Västerbotten bor det till exempel många studenter som inte har så mycket pengar över att spela för, uppger Ulf Lundgren, distriktsansvarig på Svenska spel, i ett pressmeddelande.

Här är dock en brasklapp på sin plats: den här statistiken kommer från Svenska spel, och omfattar därför bara deras spel. Kanske är det, som Gösta Ekman säger i mannen som slutade röka, att lasternas summa är konstant. Kan det vara så att man egentligen spelar för ungefär lika mycket pengar i Västerbotten som i Norrbotten, men att man i det sydligare länet i större utsträckning väljer andra spelbolag än det statliga.